zondag 25 september 2016

Ambachtelijke ravioli

Liefste vrienden en volgers,

Sinds onze laatste blogpost is er heel wat veranderd: we werden sportief; Eva ging koolhydraatvrij én kerngezond door het leven; mijn Tinderprofiel werd terug geactiveerd; we droegen al eens een broek; leerden onze ingrediënten afwegen; zagen een beetje meer van de wereld en verloren onze blog uit het oog...

Maar sommige dingen bleven ook gewoon hetzelfde. Eva en ik, wij zijn nog altijd twee fishsticks in één ziel. We eten graag, we koken graag en we delen dat graag. En jullie, trouwe lezers, volgen nog altijd onze pagina. Waarvoor dank! Het maandenlange wachten wordt eindelijk beloond met...



  Ambachtelijke ravioli 



Aan ravioli begin je niet zomaar. Dat weet ik nu maar dat wist ik vroeger niet. En zo leerde ik al doende deze belangrijke dingen over die heerlijke gevulde pasta:

(1) zorg ervoor dat je weinig op de agenda hebt. Haast en ravioli gaan niet samen.
(2) weeg je ingrediënten af.
(3) kneed het deeg lang genoeg én laat het lang genoeg laat rusten. Ongeduld wordt hier bestraft.
(4) investeer in een raviolivorm. Die kan je bijvoorbeeld kopen bij Dille & Kamille.
(5) met een deegrol is het moeilijk om je deeg dun genoeg te krijgen. Het kan wel, maar het vraagt veel moed en spierkracht. Als je geluk hebt, krijg je voor je verjaardag een pastamachine van je liefste vrienden. Zo niet, koop er zelf één.
(6) zet een leuke CD of plaat op, schenk een lekker glaasje wijn uit en geniet!


Wat heb je nodig?

Voor 4 grote eters
  • 400 gram bloem voor pasta (bijvoorbeeld bij D&K, Aveve of een grote supermarkt)
  • 4 eitjes (1 per 100 gram pasta)
  • lepel olijfolie
  • zout
  • 2 potjes ricotta (gebruik bij voorkeur een smaakvolle, korrelige ricotta zoals de geitenricotta van BE O)
  • 250 gram verse spinazie
  • één ui
  • teentje look
  • 2 a 3 rode paprika's
  • tomatenpassata
  • een bosje basilicum
  • oregano, rozemarijn, peper
  • optioneel: pijnboompitten, parmezan























Hoe maak je het?

Het deeg

Stort de bloem op je werkblad en maak er een kuiltje in. Breek de eieren één voor één in de kuil. Meng de eieren beetje bij beetje met de bloem. Wanneer alle eieren gemengd zijn met de bloem, kan je echt beginnen kneden. Voeg dan één eetlepel olijfolie toe. Je moet in totaal 20 minuten kneden. Wanneer het deeg te droog is, kan je voorzichtig wat water toevoegen.
Pak het deeg in in plasticfolie of een theedoek en laat het minstens een half uur rusten.



Tomatensaus met paprika

Fruit de fijngesneden look en ui. Voeg blokjes rode paprika toe en laat even stoven. Giet dan de passata erbij en laat de saus pruttelen. Kruid met peper, zout, oregano en/of rozemarijn.

De vulling

Voor de vulling stoof je eerst de verse spinazie. Wanneer deze geslonken is, giet je hem af en laat je hem goed uitlekken. Snijd nadien de spinazie fijn en meng met de ricotta. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel kan je wat parmezan toevoegen.


De ravioli

Neem je deeg en verdeel het in kleine stukjes. Je kan het ofwel fijn rollen met een deegrol ofwel de pastamachine gebruiken. Ik gebruikte de op één na dunste stand. Zo blijft je raviolli meestal volledig en is de pasta dun genoeg. Als je een ravioli



vorm gebruikt, probeer je lappen te bekomen ter grootte van je vorm. Leg een lap in de vorm, verdeel de vulling over de vormpjes en leg er nog een lap op. Dan rol je de lappen op elkaar met de deegrol, snij je de randen eraf en haal je de ravioli's uit de vorm.


Afwerken

Kook de ravioli ongeveer 8 minuten in een pot met voldoende water. Giet af en schik ze op de borden. Overgiet met de tomatensaus. Gebruik niet te veel saus zodat je de ravioli goed kan smaken. Strooi er verse basilicumblaadjes over en eventueel nog parmezan.


Smakelijk!













Geen opmerkingen:

Een reactie posten