vrijdag 15 augustus 2014

Kabeljauw met room - bacalhau com natas





Vorige week verbleven Filipe en ik tien dagen in Portugal. 
Het was een vakantie zoals die hoort te zijn: uitslapen, lekker eten, geregelde koffiepauzes en treuzelen waar het kan.

We verbleven de eerste paar dagen te Porto in het appartement van Raquelle en Diogo , twee volbloed portugezen die genieten van al wat goed is in het leven: goede wijn, muziek, de zon op je huid, poezen en zoetigheid.

Raquelle weet hoe ze haar gasten moet verwennen. Ze heeft een gave voor eenvoudige, traditioneel portugese recepten die ze subtiel naar haar hand weet te zetten. 

-----

Filipe and I stayed last week for about ten days in Portugal. It was a holiday like they all should be: filled with lots of sleep, good food, lots of coffee breaks and  strolling around. 

Because we try to save some money love to be around nice people as much as possible we stayed the first few days in Porto with Raquelle and Diogo, two real locals who enjoy everything good about life: nice wine, music, sun on your skin, cats and sweets.

Raquelle is the best hostess. She has a gift for setting simple, traditional food to her own hand in a sublte and yummie way.


Raquelle maakte dit gerecht, net als alle portugezen, met gedroogde kabeljauw die ze enkele nachten in water liet weken. Gezien gedroogde kabeljauw hier moeilijker te vinden is kan je dit gerust vervangen door verse of diepgevroren kabeljauw. Vergeet in dat geval geen extra zout aan het gerecht toe te voegen.






Kabeljauw met room

Ovenschotel voor 4 tot 6 personen
bron: raquelle mendes

Wat heb je nodig?

1l melk
500g bacalhau (gedroogde, gezouten kabeljauw; 24 uur in water leggen, minstens 1 x water verwisselen) Of verse kabeljauw
snuifje nootmuskaat
1 blaadje laurier
zwarte peper (en naar smaak eventueel zout)
600 g aardappelen, in blokjes van 1 cm
2 el olijfolie
1 grote ajuin, in halve ringen
1 teentje look, fijngehakt
400 ml room

Hoe ga je te werk?

(1) spoel de bacalhau* af en scheur hem in grove stukken. (2) doe de melk in een steelpan, kruid ze af met nootmuskaat, een blaadje laurier en peper. Indien je verse vis gebruikt voeg je ook zout toe, indien je bacalhau gebruikt giet je een scheut van het gezouten vissewater toe. (3) breng de liter melk al roerend aan de kook en leg er de stukken bacalhau in, tot ze net gaar zijn. (4) giet de vis af door een vergiet, maar vang de melk op in een kom. (5) kook de aardappelen op een matig vuur in de melk tot deze nét gaar zijn. (6) verwarm de oven voor op 180 graden. (7) bak de look en ajuin in de olie tot ze goudkleurig zijn. (8) voeg de gekookte vis en room toe. (9) voeg de aardappelblokjes toe en meng goed., doe het geheel in een grote ovenschaal. Proef en kruid bij indien nodig. (10) Strooi een ruime hoeveelheid geraspte kaas en een handje paneermeel over het geheel. (11) bak de ovenschotel 10 minuten op 180 graden of tot het gerecht een aantrekkelijk gouden korstje heeft. (12) omnomonom...






Geen opmerkingen:

Een reactie posten