woensdag 27 augustus 2014

Eenvoudige zalm in de oven


In Torreira - het vissersdorp aan de portugese kust waar mijn schoonfamilie een vakantiehuis heeft staan - wordt vis nog steeds op traditionele wijze gevangen. Met oude, houten visserssloepen, grote netten en tractoren werd ons avondmaal netjes verzameld op het strand. Een spektakel voor het oog, maar minstens evenzeer voor de tong.


De vangst van de dag hield naast octopus, véél sardienen en krab ook verse zalm in. Die konden we natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan. Verse vis is een ingrediënt naar mijn hart: de bereidingen dienen eenvoudig te zijn, puur en het is doorgaans sneller klaar dan je 'tomaat' kan zeggen.


Zalm in de oven


Wat heb je nodig?
- 3 ajuinen, in halve ringen
- zalm, gekuist en ontdaan van schubben
- 1 citroen, in schijven
- 2 tomaten, in schijven
-zout en peper
-handvol verse peterselie
- olijfolie

Hoe ga je tewerk?
(1) verwarm de oven voor op 180°C. (2) bedek de bodem van de ovenschaal met de ajuin, leg hierop de zalm, tomaat en citroen. (3) werk af met zout, peper, olijfolie en peterselie. (4) bak 20 tot 30 minuten in de oven voor een medium gaarheid.

2 opmerkingen: