maandag 26 januari 2015

Verwend door een vent: Mafé van Aliou

Liefste lezers,

Enige tijd geleden lanceerden we een oproep aan alle mannen met een kookpot om ons eens te verwennen met hun succesgerecht. Een enthousiasteling van het eerste uur was Aliou, die voor ons een Ivoriaanse mafé maakte. Mafé zou je kunnen omschrijven als een exotische stoofpot vol gezonde groenten en smeuige pindakaas. Het resultaat was heerlijk en bijzonder, ongetwijfeld wordt dit een vaste waarde in ons receptenrepertoire onder de categorie "om indruk te maken/bijzondere gelegenheden".




Aliou vertelt ons dat mafé een echt feestgerecht is in Ivoorkust. Het wordt enkel gemaakt wanneer er pindakaas te krijgen is. Dat wil zeggen; na de zomer. Vrienden of familie gaan dan op reis en brengen een voorraad pindakaas mee naar huis.
Aliou heeft goed begrepen dat ook de liefde van een vrouw door de maag gaat: hij maakte dit gerecht voor zijn (én onze) geliefde vriendin Lien: de rest is geschiedenis!



Wat heb je nodig?

de hoeveelheden mogen door de kok van dienst vrij aangepast worden 
naargelang seizoen en beschikbaarheid


drie uien
bussel wortelen
een halve kleine pompoen
vijf tomaten
een halve pot pindakaas
witte kool
water
een kip

Wat moet je doen?

(één) neem een hele grote kookpot (twee) breng een bodem water aan in de kook (drie) meng een halve pot pindakaas door het water (vier) voeg de grof gesneden ui toe en de tomaten (vijf) ongeveer tien minuten nadien de grof gesneden wortelen, pompoen en witte kool (zes) bak/frituur ondertussen de kip in een pan met veel olie (zeven) voeg de in stukken gesneden kip toe aan de saus (acht) laat lekker lang pruttelen (negen) wanneer de olie (die in de pindakaas zit) naar boven komt drijven, is je gerecht klaar. I ni dumini !



Variaties: je kan de kip net zo goed gekookt toevoegen. Mafé is ook lekker met tonijn of tofu. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten