maandag 15 september 2014

Worteltaart




Op een dag komt een konijntje bij de bakker en vraagt:
"Heeft u worteltaart?"
waarop de bakker antwoordt:
"Nee dat heb ik niet, sorry."

Een dag later gaat het konijntje opnieuw naar de bakker en vraagt:
"Heeft u vandaag wel worteltaart?"
"Nee ik heb vandaag geen worteltaart."

De dag erop gaat het konijn weer bij de bakker.
"Bakker, heeft u misschien worteltaar?"
En weer moet de bakker antwoorden dat hij geen worteltaart heeft.

De volgende ochtend bakt de bakker een heerlijke worteltaart speciaal voor het konijntje. Glunderend wacht de bakker op de komst van het konijntje. "Heeft u worteltaart?"
"Ja," kon de bakker eindelijk zeggen.
"Vies hé?!" zegt het konijntje, waarna hij zijn neus optrekt.


Worteltaart

Wat heb je nodig?
150g boter
3 grote eieren
150g kristalsuiker
100g bruine suiker
1 tl vanille-extract
180g bloem
2 el bakpoeder
1 tl kaneel
2 tl speculooskruiden
350g geraspte wortels
100g grofgehakte walnoten
100g rozijnen
150 ml appelmoes (mag uit een bokaal)
100g boter op kamertemperatuur
300g philadelphia (of andere roomkaas)
160g bloemsuiker
1 tl vanille-extract
100g kokospoeder

Hoe ga je te werk?
(een) verwarm de oven voor op 180 graden. (twee) vet de (15cm) ronde cakevormen in en bepoeder ze met bloem. (drie) smelt 150g boter en laat afkoelen. (vier) klop de eieren, kristal- en bruine suiker in een ruime kom tot deze mengeling fluffy en lichter van kleur is. Voeg de gesmolten boter en vanille toe. (vijf) mix de bloem, het bakpoeder en de kruiden tesamen en voeg dit geheel aan het natte beslag toe. Meng grondig met een houten lepel tot alles gemengd is. (zes) voeg de noten, wortels en appelmoes toe aan het geheel. (zeven) verdeel het beslag over twee identitieke cakevormen. (acht) bak gedurende 45 à 50 minuten. Laat de cakes een kwartiertje in de vorm alvorens je hem verder laat afkoelen op een rooster. (negen) maak ondertussen het glazuur door de botter met een mixer op te kloppen tot deze zacht en bewerkbaar is. Voeg de roomkaas, bloemsuiker en vanille toe. Blijf het geheel opkloppen tot het er klontervrij en smooth uitziet. Laat de frosting even in de koelkast opstijven. (tien) werk de worteltaart af door op de eerste (volledig afgekoelde!) cakevorm een dikke laag frosting te smeren en hier de tweede cakevorm op te leggen. Smeer op de bovenste zijde de resterende frosting en strooi er nonchalant wat kokospoeder op voor een nonchalant, maar afgewerkt resultaat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten