woensdag 17 september 2014

Gevlochten frambozenbrood






Dit. Brood.
Ik hou, letterlijk, van álles aan dit brood.
De looks, de smaak, de textuur, de wijze waarop het wordt gemaakt.
Van het kneden van het warme deeg tot het uitrollen of het vlechten in een cirkel, ik kan er geen slecht woord over zeggen.


Toegegeven; het ziet er uitdagend uit.
Wie ervaring heeft met (brood)deeg weet doorgaans ook hoe snel het fout kan lopen; te kleverig of te droog deeg, te kort of te lang rijzen, onderbewerken of overbewerken. Om nog niet te beginnen over het uitrollen van een deeg...

MAAR dit deeg is anders. Van aan het begin voelden we dat het goed zat. Het deeg is soepel en smooth, eenvoudig te kneden en te bewerken. Het deeg rijst als een jongvolwassene gedurende een gap year en bruint als de gemiddelde deelnemer aan een schoonheidsverkiezing.

Het enige wat dit lekker zoete broodje nodig heeft is liefde en een beetje tijd, net zoals quasi alles in het leven.


We gebruikten voor dit brood een recept van een van onze favoriete foodbloggers en we hebben weinig hieraan toe te voegen. Omdat we gebruik maakten van bevroren vruchten in plaats van verse voegden we een theelepel maïzena toe om het overtollige vocht op te vangen en we gebruikten frambozen in plaats van verschillende soorten bessen. Ten slotte voegden we wat extra kaneel toe om die smaak wat te versterken, en hoewel ik de hoeveelheid hieronder ten sterkste zou aanraden voeg je vanzelfsprekend kaneel en/of andere kruiden en fruit naar eigen smaak toe.



frambozenbrood

Lichtjes aangepast van Joythebaker

Wat heb je nodig?
Voor het deeg:
- een half zakje droge gist (of 1 el)
- 1 el kristalsuiker
- 200 ml melk, opgewarmd tot lauwe temperatuur
- 1 eidooier
- 2 el boter, gesmolten
- 275 g bloem
- 1 tl zout
- scheut olijfolie, voor het invetten van de kom

Voor de vulling:
- 4 el boter, op kampertemperatuur
- 4 el kristalsuiker
- 1,5 el kaneel
- 200 g frambozen uit de diepvries
- 1 tl maïzena

Voor de afwerking:
- 1 ei, geklutst

Hoe maak je het?

Stap 11 tem 13 zijn visueel verduidelijkt in de .gif onder de instructies.
(een) meng de gist met de suiker in een ruime kom. (twee) voeg de lauwe melk, eidooier en boter toe. Gebruik een klopper om het geheel volledig egaal te mengen. (drie) laat het natte mengsel gedurende een vijftal minuten rusten. (vier) meng ondertussen bloem en zout tesamen. (vijf) voeg de droge ingrediënten bij het natte mengsel en kneed tot het deeg loskomt van de rand van de kom. Kneed verder op een licht bebloemt oppervlak gedurende een tiental minuten. Je verkrijgt een smooth en vochtig deeg, dat niet kleeft aan de vingers of het oppervlak. (zes) maak een bol van en leg deze in een kom die je insmeerde met olijfolie. Bedek de kom met een vochtige keukendoek en zet hem op een warme plaats in de zon of vlak bij een oven bijvoorbeeld. Laat het deeg op deze plek gedurende een uur rusten of tot het verdubbeld in volume is. (zeven) meng ondertussen de boter, suiker en kaneel voor de vulling tot een egale vulling, verwarm de oven voor op 180 graden, meng de frambozen en maïzena tesamen en vet een ronde springpan-vorm in. (acht) wanneer het deeg in volume is verdubbelt leg je dit op een bebloemd oppervlak, kneed je het tweemaal en rol je het open tot een rechthoek van 45x30 cm. (negen) lepel de vulling op het deeg, en verspreid het gelijk over de oppervlakte. Hou ongeveer 2 cm van de randen vrij. (tien) leg de frambozen op de kanneel-vulling. (elf) rol de rechthoek op, startende aan de lange zijde van het deeg. Druk de twee uiteindes lichtjes aan, zodat ze niet openen. (twaalf) snijd met een scherp mes de rol door de lengte in twee, hou daarbij ongeveer 2,5 cm aan het uiteinde ongesneden. (dertien) om een mooie en eenvoudige vlecht te maken leg je steeds de linkerhelft over de rechterhelft. Herhaal deze beweging tot je aan de bodem van het deeg zit. Breng de twee uiteindes tesamen en leg het cirkelvormige brood in de beboterde bakvorm. Bestrijk het deeg met een geklutst eitje om een mooie glans te verkrijgen op het gebakken brood. (veertien) bak 20 tot 25 minuten tot het brood goudbruin en op sommige plaatsen lichtjes gekarameliseert is. (vijftien) als je nu het geduld kan opbrengen; wacht 30 minuten tot het brood is afgekoeld. Zoniet; val voorzichtig en zachtjes aan. Geniet!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten